Dzisiaj jest 02 grudnia 2024, 15:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: 690/701 hamowanie silnikiem
Nieprzeczytany postZamieszczono: 01 sierpnia 2024, 15:36 

Te sprzęty z Euro5 generalnie nie hamują silnikiem.
Przepustnica się niby zamyka. Pytanie oczy również silnik krokowy zamyka by-pas wolnych obrotów?.
Podejrzewam też antyhioping sprzęgła o luzowanie nawet przy bardzo małym momencie hamującym od napędu - nie bez powodu te sprzęgła padają jakoś bardzo szybko.
Doktoryzował się ktoś w tym temacie? Może jakieśdoswiadczenia, uwagi czy porady.

Tytuł: Re: 690/701 hamowanie silnikiem
Nieprzeczytany postZamieszczono: 02 sierpnia 2024, 12:00 
Awatar użytkownika

To nie do końca tak, nie wiem czy hq 701 ma corner abs ale mogę powiedzieć jak to jest w 890.
Z racji że jest corner abs silnik zachowuje się całkiem inaczej niż gaźnik albo wczesny wtrysk, na płaskiej drodze hamuje silnikiem tak do 3 tys obr i potem jak by puszczał go wolno, tzn podnosi lekko przepustnicę żeby nie było hamowania silnikiem do końca, natomiast jeśli moto tzn żyroskop widzi górkę, tzn zjazd w dół o wiele bardziej hamuje silnikiem i praktycznie do końca obrotów. Taka sama sytuacja jest jak hamujesz silnikiem ale masz naciśniętą klamkę hamulca, silnik bardziej hamuje obrotami, to akurat nie raz sprawdziłem u siebie i w nowych 1290. Nie wiem tylko jak to sprawdzić w hq 701 ale mam na to wywalone bo już się przyzwyczaiłem i dobrze mi z tym. :)

Tytuł: Re: 690/701 hamowanie silnikiem
Nieprzeczytany postZamieszczono: 02 sierpnia 2024, 17:57 

Dzięki za uwagi, przetestuje raz jeszcze. Cudaczenie z ABS i TC raczej odpada bo mam to wyłączone na dobre.
Powalczę. To że austriaccy inżynierowie spedalili (w wielu aspektach) taki potencjalnie fajny motorek nie znaczy że my, uzytkownicy musimy z tym żyć. Można to wszystko poprawić. Niestety nie tanio.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.